QuarkXPress 7.3 64 bit download
Ζούμε σε εποχές που οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων αλλά και η παραγωγή δεδομένων απο τον καθένα μας αρχίζει να ξεφεύγει. Παλαιότερα, ένας δίσκος του 1GB ήταν υπερ-αρκετός για να χωρέσεις μέσα του ολόκληρη τη ζωή σου, τώρα είναι ένα κακόγουστο αστείο. Δεν έχει και πάρα πολύ καιρό που οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων μεταπήδησαν απο [&hellip" />

Σκληροί δίσκοι 3ΤΒ, όλα όσα πρέπει να μάθεις πριν την πατήσεις

Marinos 22/03/2013 0
Σκληροί δίσκοι 3ΤΒ, όλα όσα πρέπει να μάθεις πριν την πατήσεις

QuarkXPress 7.3 64 bit download
Ζούμε σε εποχές που οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων αλλά και η παραγωγή δεδομένων απο τον καθένα μας αρχίζει να ξεφεύγει. Παλαιότερα, ένας δίσκος του 1GB ήταν υπερ-αρκετός για να χωρέσεις μέσα του ολόκληρη τη ζωή σου, τώρα είναι ένα κακόγουστο αστείο.

Cheap Adobe Audition 2 32 bit oem
Δεν έχει και πάρα πολύ καιρό που οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων μεταπήδησαν απο τα 2TB στα 3TB χωρητικότητας δεδομένων στους σκληρούς δίσκους και εκεί, άρχισαν τα προβλήματα, όπως τότε (γύρω στο 2001) που υπήρξαν προβλήματα με τους (τότε) νέους και μεγαλύτερους απο 137GB σκληρούς δίσκους.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – LEGACY ADDRESSING

Purchase Microsoft Office SharePoint Workspace 2010
Το πρόβλημα με την αναγνώριση και τελικά την χρησιμοποίηση σκληρών δίσκων 3TB στους παλαιότερους υπολογιστές (μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και μοντέλα ενός έτους παλαιότερα) εντοπίζεται στον τύπο 2^32*512=2,199,023,255,552 ή αλλιώς όριο 2.2ΤΒ. Το addressing scheme των παλαιότερων BIOSs και οι “κακές συνήθειες” των λειτουργικών. Στον τύπο αυτό το “2” σημαίνει “δυαδικό”, το “32” τον αριθμό bits που υποστηρίζονται απο έναν (μικρότερο των 2.2ΤΒ) σκληρό δίσκο και το “512” είναι ο αριθμός των bytes που χωράνε σε ένα data block ενός παλιότερου σκληρού δίσκου. Αν λοιπόν, το BIOS, οι drivers, ο controller ή το λειτουργικό περιέχουν μέσα τους αυτόν τον τύπο, τότε υπάρχει πρόβλημα να τον εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

Η MICROSOFT ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Purchase Microsoft Office 2007 Professional oem
Η αλήθεια είναι πως απο πλευράς λειτουργικών, οι περισσότεροι Vendors έχουν προνοήσει (μετά το πρόβλημα των 137GB) και έχουν δώσει στα λειτουργικά τους την ελευθερία και τη συμβατότητα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκληρούς δίσκους των 3TB, με μεγάλη απούσα απο αυτό, την Microsoft. Τα Windows δεν ήταν έτοιμα εδώ και πολύ καιρό (ειδικά στα Windows XP) να υποστηρίξουν τέτοιες χωρητικότητες.  Όλα τα λειτουργικά της Microsoft που μιλάνε σε γλώσσα 32bit (αλλα ακόμα και τα Windows XP 64bit) δεν μπορούν να κάνουν boot απο σκληρό δίσκο μεγαλύτερο των 2.2TB. (να ένας καλός λόγος να εγκαταστήσετε Windows 7 64bit) 🙂 Μάλιστα, πολλοί απο εσάς ίσως έχετε αγοράσει ήδη έναν 3ΤΒ σκληρό δίσκο και να έχετε καταλάβει απο μόνοι σας το πρόβλημα, με τα Windows να αναγνωρίζουν τον σκληρό δίσκο μόνο σαν 2.2ΤΒ + 800GB σε δύο partitions.

Adobe Photoshop CS6 Extended software
Bέβαια, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν σκληρό δίσκο 3ΤΒ σε ένα σύστημα με Windows XP (και μεταγενέστερο) και να τον χρησιμοποιήσετε σαν αποθηκευτικό μέσο (και μόνο) χωρίς (σχεδόν) κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά utilities και αρκετοί drivers που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτό τον στόχο.

H ΛΥΣΗ : EFI ΚΑΙ UEFI

Purchase Autodesk AutoCAD Map 3D 2017 software
Λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα ήρθαν να δώσουν οι vendors των μητρικών που δημιούργησαν μία άλλη λογική στο BIOS τους. Η τεχνολογία ονομάζεται EFI (Extensible Firmware Interface) και UEFI (United EFI) και μέσω αυτών των τεχνολογιών που υιοθέτησαν στα νέα motherboards το hardware μπορεί να συνεργαστεί πολύ καλύτερα με το λειτουργικό αμέσως κατα το startup. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο ατού του UEFI BIOS είναι πως οι υπολογιστές μπορούν πλέον εύκολα να αναγνωρίσουν αλλά και να κάνουν boot απο σκληρούς δίσκους μεγαλύτερους των 2.2TB.

GPT vs. MBR

Cheapest Autodesk AutoCAD LT 2011 oem
Η αλλαγή των BIOSes έφερε αλλαγή και στο Partition Table των σκληρών δίσκων. Στα Windows μέχρι τώρα υπήρχε ένας τρόπος και αυτός ονομαζόταν MBR. Αυτού του είδους το Partition Table έφερνε και προβλήματα στη χρησιμοποίηση μεγάλων δίσκων (>2.2ΤΒ). Τώρα, στην μεταγενέστερη εποχή των Windows (Windows Vista 64bit και Windows 7 64bit) το λειτουργικό μπορεί να χρησιμοποιήσει το GTP (Globally Unique IDentifier) Partition Table και να κάνει boot απο έναν μεγάλο δίσκο απροβλημάτιστα. Άλλα λειτουργικά, όπως το Linux 64bit μπορούν να κάνουν boot σε δίσκους φορμαρισμένους σε GPT εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά και η Apple με το Mac OS X χρησιμοποίησε για πρώτη φορά GTP Partition Tables απο την στιγμή που άλλαξε την αρχιτεκτονική της σε Intel. Επίσης, αρκετά είναι και τα distros του Linux (σε 32bit) που μπορούν και αυτά να χρησιμοποιήσουν έναν 3TB σκληρό δίσκο για Boot.

ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ 3ΤΒ Η ΟΧΙ;

Buy Navicat Premium 9 64 bit
Και ναι και όχι. Η απάντηση βρίσκεται στο manual και τα χαρακτηριστικά του motherboard που έχετε. Πριν αγοράσετε έναν σκληρό δίσκο 3TB (ή και μεγαλύτερο) θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή του motherboard σας και αν αυτό υποστηρίζει τα 3ΤΒ. Συνήθως τα νεότερα motherboards με UEFI BIOS δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με σκληρούς δίσκους 3ΤΒ οπότε προχωρήστε άφοβα. Το σίγουρο είναι πως (σε Windows λειτουργικό) θα πρέπει να κάνετε σίγουρα format σε NTFS μιας και το FAT32 δεν ενδείκνυται. Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε έναν τέτοιο σκληρό δίσκο (>2.2ΤΒ) μπορείτε  να τον κάνετε re-align (αλλαγή των data sectors) σε 4KB. Υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα (συνήθως απο τους κατασκευαστές) που βοηθούν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ειδικά σε παλαιότερα λειτουργικά (όπως Windows XP) αυτό θα βοηθήσει πολύ και θα δώσει extra ταχύτητα στον 3ΤΒ σκληρό δίσκο περίπου στο 30%! Βέβαια να ξέρετε πως το re-aligment παίρνει πολλή ώρα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι.